Worki i woreczki

Świat tonie w jednorazowym plastiku. Szacuje się, że do 2050 roku w morzach i oceanach plastiku będzie więcej niż ryb. Folie, worki, kubeczki, sztućce, tacki i wieczka, nawet, jeśli wykonane są z materiałów nadających się do recyklingu, zazwyczaj trafiają na składowiska, do spalarni lub do środowiska naturalnego. Spalanie plastikowych odpadów powoduje uwalnianie dwutlenku węgla i szkodliwych związków do atmosfery. Pozostawianie ich w środowisku naturalnym jest jeszcze gorsze – stanowi zagrożenie dla dzikich zwierząt. Plastikowe odpady często stają się dla zwierząt pułapką, przeszkodą w poruszaniu się lub niemożliwym do strawienia pożywieniem. Dlatego tak ważne jest, żeby zrezygnować z plastiku, szczególnie jednorazowego, zaczynając tam, gdzie łatwo go zastąpić.

Cienkie foliowe woreczki jednorazowe, dostępne do pakowania warzyw i owoców w warzywniakach, supermarketach i na straganach można najłatwiej zastąpić za pomocą lekkich, przeźroczystych woreczków wielorazowych, wykonanych z cienkiej siateczki, na przykład z materiału z nieużywanej firanki. Dzięki małej wadze, takiego woreczka możemy używać do ważenia produktów bez obaw, że przez nasze opakowanie będziemy dopłacać krocie. Dzięki przeźroczystej siateczce, sprzedawca lub kasjer nie ma kłopotów z rozpoznaniem produktu, który znajduje się w środku. Wytrzymały materiał pozwola na używanie woreczka wielokrotnie i pranie go w pralce w razie zabrudzenia.

W naszej fundacji szyjemy takie woreczki z podarowanych nam firan. Wyposażamy każdy z nich w dwie kolorowe wstążeczki, które ułatwiają ich zamykanie i otwieranie. Możecie otrzymać taki woreczek w prezencie. Przez najbliższe dwa tygodnie (do 12.06.2020), do każdych zakupów zrobionych w naszym sklepie internetowym dokładamy firankowy woreczek w prezencie.

Możecie także kupić zestaw trzech woreczków i podarować je komuś, kogo chcecie zachęcić do zmiany nawyków, wspierając tym samym naszą działalność. Zestawy znajdziecie tutaj.

Firankowe woreczki warto mieć przy sobie przy każdym wyjściu do sklepu, najlepiej w większej liczbie niż planowene zakupy. Są tak lekkie i małe, że można je nosić w torebce lub plecaku na codzień. Jeśli jednak podczas zakupów zabraknie Ci wielorazowych woreczków, pamiętaj, że wiele warzyw i owoców, szczególnie te, których bierzesz 1-2 sztuki oraz te, które wyłożone są w kiściach, możesz wziąć luzem.

Jeśli chcesz wiedzieć, co jeszcze możesz zrobić, żeby ulżeć środowisku, zajrzyj na naszego instagrama.