Ufunduj drzewo w Częstochowie

Drzewa oprócz walorów estetycznych mają dla nas ogromne znaczenie jako „miejskie filtry powietrza”. Pobierają z powietrza dwutlenek węgla, oddając tlen, wyłapują też cząsteczki pyłu i kurzu. Dzięki Nim powietrze, którym oddychamy jest czystsze. W czasie upalnych dni drzewa znacząco obniżają temperaturę powietrza, dlatego duża ilość drzew w mieście jest szczególnie ważna z perspektywy obserwowanych zmian klimatu.

Jako fundacja Rething zapraszamy do wspólnego dbania o zieleń w naszym mieście. 24 października 2020 roku posadzimy wspólnie kolejne 20 drzew.

Zachęcamy do włączenia się w przedsięwzięcie w roli fundatora drzewa, czyli osoby, firmy lub grupy osób, które przekażą darowiznę finansową pozwalającą na pokrycie kosztów sadzenia jednego drzewa (sadzonki i materiałów pomocniczych).

Tej jesieni zachęcamy do ufundowania następujących gatunków drzew:

• lipa drobnolistna – 240 zł – dostępne 3 sztuki,
  • dąb szypułkowy – 230 zł – niedostępny,
  • jarząb pospolity (jarzębina) – 220 zł – dostępna 1 sztuka,
  • klon royal red – 220 zł -niedostępny,
  • czereśnia* – 110 zł – dostępna 1 sztuka,
  • jabłoń* – 100 zł – niedostępna.

Każde drzewo zostanie oznakowane drewnianą tabliczką zawierającą nazwę gatunku drzewa oraz nazwę lub logo wybrane przez fundatora.
Fundatorzy otrzymają pisemne podziękowania, a informacja o udzielonym wsparciu zostanie opublikowana na stronie internetowej fundacji oraz w wydarzeniu na platformie facebook.

Jak ufundować drzewo?

Darowiznę na drzewa należy przesłać przelewem na konto bankowe:
Fundacja Rething
ul. Dąbkowskiego 20/22 m.15
42-217 Częstochowa
w tytule przelewu wpisując darowizna na sadzenie drzew.

Liczba drzew jest ograniczona – przed wpłatą darowizny skontaktuj się z nami, w celu potwierdzenia, że wybrany przez Ciebie gatunek jest nadal dostępny.

Jeśli chcesz, możesz także zebrać kwotę potrzebną do posadzenia drzewa za pomocą zbiórki na facebooku. W tytule zbiórki możesz wpisać nazwę gatunku wybranego przez Ciebie drzewa, a w opisie zachęcić znajomych do wsparcia tej inicjatywy.

Jak jeszcze możesz pomóc?

Zarówno fundatorów jak i pozostałych sympatyków Fundacji Rething zapraszamy na wspólne sadzenie w sobotę, 24 października. Spotkamy się przy ul. Bohaterów Katynia 23 o godzinie 11:00.

* drzewa owocowe przeznaczone są do fundowania przede wszystkim przez osoby prywatne. Firmy zachęcamy do fundowania większych drzew nieowocowych.

Wspólne sadzenie drzew 3